Περισσότεροι τυφώνες φέτος στον Ατλαντικό;

Περισσότεροι τυφώνες φέτος στον Ατλαντικό;

287
Περισσότεροι τυφώνες φέτος στον Ατλαντικό;

Σύμφωνα με προβλέψεις από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οκτώ τυφώνες αναμένεται να δημιουργηθούν φέτος στον Ατλαντικό, με αυξημένες πιθανότητες τουλάχιστον ένας εξ αυτών να πλήξει τις ΗΠΑ.

Συνολικά αναμένεται πως θα δημιουργηθούν δεκαέξι τροπικές καταιγίδες από την 1η Ιουνίου μέχρι και το πέρας της περιόδου εμφάνισης των τυφώνων, ενώ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο μέσος όρος τυφώνων και τροπικών καταιγίδων στον Ατλαντικό, σε ετήσια βάση, ανέρχεται σε 6 και 12 αντίστοιχα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι πιθανότητες για την εμφάνιση πρόωρου τυφώνα είναι λίγες. Σημειώνεται πως η περίοδος κορύφωσης των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό είναι μεταξύ της 20ής Αυγούστου και της 10ης Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει πως υπάρχει 44% πιθανότητα τουλάχιστον μία εκ των τροπικών καταιγίδων να πλήξει τον ενεργειακό και αγροτικό τομέα στον Κόλπο του Μεξικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κόλπος του Μεξικού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς συνεισφέρει το 17% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και το 5% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας. Την ίδια στιγμή, το 45% της συνολικής διυλιστικής δυναμικότητας και το 51% της ικανότητας επεξεργασίας φυσικού αερίου των ΗΠΑ βρίσκονται κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ειδικών.

Σημειώνεται πως μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον κόσμο είχε σημειωθεί το 2004 στον Κόλπο του Μεξικού, όταν ο τυφώνας «Ιβάν» έπληξε την περιοχή, βυθίζοντας μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.