Ρεκόρ για τις εισαγωγές LNG της Ευρώπης

Ρεκόρ για τις εισαγωγές LNG της Ευρώπης

184
Ρεκόρ για τις εισαγωγές LNG της Ευρώπης

Oι συνολικές εισαγωγές LNG της Ευρώπης αναμένεται ότι έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο και έχουν αγγίξει τους 11 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα παραπάνω παραθέτει σε πρόσφατη ανάλυσή της η IHS Markit, η οποία σημειώνει παράλληλα ότι οι αυξημένες ροές εισαγωγών προς τη Γηραιά Ήπειρο θα αυξήσουν τον όγκο φυσικού αερίου που προορίζεται για αποθήκευση και θα ασκήσουν πιέσεις στις τιμές.

Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά που οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης είναι ίσες ή και μεγαλύτερες από αυτές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συνδυαστικά.

Οι χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους, καθώς ορισμένοι αγοραστές από την Ασία επαναπωλούν τα φορτία που έλαβαν από τις ΗΠΑ, ενώ και πωλητές επιχειρούν να περιορίσουν τα πλεονάζοντα φορτία LNG που διαθέτουν με κύριους προορισμούς το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Κατά τις εκτιμήσεις της IHS Markit, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία εισήγαγαν τον Μάρτιο 2 εκατ. μετρικούς τόνους LNG, ενώ και οι εισαγωγές του Βελγίου ξεπέρασαν το 1 εκατ. μετρικούς τόνους. Από την άλλη, η Ανατολική

Μεσόγειος, που απορρόφησε έναν σημαντικό όγκο LNG τον χειμώνα, φαίνεται πως σταδιακά έχει επιβραδύνει τις αγορές του.

Καθώς η διά θαλάσσης τροφοδοσία της Ευρώπης με LNG παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης, το αντίθετο συμβαίνει με τη διαμετακόμιση αερίου μέσω αγωγών. Η IHS Markit εκτιμά, τέλος, ότι βραχυχρόνια, και συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα καταγράψει πτωτικές τάσεις, ως απόρροια τόσο του κορονοϊού όσο και των αυξημένων παραδόσεων LNG τον Μάρτιο και συνεπώς των ενισχυμένων αποθεμάτων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.