Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε… bear market

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε… bear market

341
Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε… bear market

Μετά τις σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν για δύο εβδομάδες, οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα ανάκαμψη, και μάλιστα τη μεγαλύτερη από τις «σκοτεινές ημέρες» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Στην πραγματικότητα, ο παλαιότερος χρηματιστηριακός δείκτης στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές κέρδισε μέσα σε τρεις συνεδρίες 21%, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από το 1933.

Τα αίτια της ανάκαμψης αυτής είναι δύο. Κατ’ αρχάς, οι κεντρικές τράπεζες έδρασαν αρκετά πιο γρήγορα από την κρίση του 2008 και υποσχέθηκαν επαρκή στήριξη στις εθνικές οικονομίες. Δεύτερον, οι εθνικές κυβερνήσεις προέβησαν σε σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα προς τόνωση των οικονομιών τους, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς οικονομικές στρεβλώσεις.

Σαφώς και το επόμενο διάστημα οι αγορές θα βιώσουν μεγάλες διακυμάνσεις. Μάλιστα αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ράλι στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε bear market (είναι η αγορά στην οποία οι τιμές των μετοχών ή άλλων επενδυτικών εργαλείων πέφτουν ή αναμένεται ότι θα πέσουν), καθώς οι επενδυτές αντιδρούν υπέρμετρα στο άκουσμα καλών ειδήσεων εν μέσω κρίσεων ‒ στην προκειμένη περίπτωση, η προσπάθεια τόνωσης των οικονομιών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική ύφεση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, είναι δύσκολο να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί της κυκλοφορίας και, συνεπώς, πότε η οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις που βασίζονται στη λογική ότι χώρες που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, όπως η Ιταλία, θα παρουσιάσουν κάμψη στα νέα κρούσματα το προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά νωρίς να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το αν οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την κρίση του κορονοϊού.

Πηγή: www.quiltercheviot.com

Φωτό: Ed Robertson/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.