G20: Μαζί στον αγώνα για την καταπολέμηση της κρίσης

G20: Μαζί στον αγώνα για την καταπολέμηση της κρίσης

120
G20: Μαζί στον αγώνα για την καταπολέμηση της κρίσης

Οι υπουργοί Εμπορίου της ομάδας των G20 συμφώνησαν τη Δευτέρα να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές τους και να εξασφαλίσουν τη συνεχή ροή ζωτικής σημασίας υγειονομικού εξοπλισμού και άλλων βασικών ιατρικών αγαθών, καθώς ο κόσμος μάχεται τη θανατηφόρα πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Οι ηγέτες των G20 δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν με πάνω από $5 τρισ. τη ρευστότητα της παγκόσμιας οικονομίας, για να περιορίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος από την πανδημία του Covid-19, ενώ παράλληλα προσπαθούν να μειώσουν τις διαταραχές που προκαλούνται από το κλείσιμο των συνόρων από τις εθνικές κυβερνήσεις που επιθυμούν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Εμπορίου δεσμεύτηκαν να λάβουν «άμεσα απαραίτητα μέτρα» για τη διευκόλυνση του εμπορίου, την παροχή κινήτρων για πρόσθετη παραγωγή εξοπλισμού και φαρμάκων και την ελαχιστοποίηση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συμφώνησαν ότι όλα τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι «στοχοθετημένα, αναλογικά, διαφανή και προσωρινά», διατηρώντας παράλληλα τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και μη δημιουργώντας «περιττά εμπόδια» στο εμπόριο.

Επίσης κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών.

«Καθώς καταπολεμούμε την πανδημία, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, και επιδιώκουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της στο διεθνές εμπόριο και στις επενδύσεις, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να παρέχουμε ένα ελεύθερο, δίκαιο, διαφανές, προβλέψιμο και σταθερό εμπορικό και επενδυτικό περιβάλλον και για να διατηρήσουμε ανοικτές τις αγορές μας», ανέφεραν οι υπουργοί.

Συμφώνησαν να ενημερώσουν τον ΠΟΕ σχετικά με τυχόν εμπορικά μέτρα που ελήφθησαν για να διατηρήσουν τη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και δήλωσαν ότι θα συνέλθουν ξανά, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των G20 θα συναντηθούν επίσης την Τρίτη, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, για να συνεχίσουν να συντονίζουν τις δράσεις τους, καθώς ανησυχούν για την κρίση χρέους που επικρατεί στις φτωχότερες χώρες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.