Επιθεωρήσεις πλοίων εξ αποστάσεως

Επιθεωρήσεις πλοίων εξ αποστάσεως

1882
Επιθεωρήσεις πλοίων εξ αποστάσεως

Την εξ αποστάσεως επιθεώρηση πλοίων ξεκινά να εφαρμόζει η Λιβερία, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το λιβεριανό νηολόγιο (Liberian International Ship & Corporate Registry – LISCR), σε συνεργασία με τον νηογνώμονα RINA, θα κάνει χρήση της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει ο ιταλικός νηογνώμονας για τον σκοπό αυτόν. Στην πιλοτική εφαρμογή θα συμμετάσχει και ο όμιλος d’Amico με ολόκληρο τον στόλο του.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς έρχεται να δώσει λύση στις δυσκολίες που προκύπτουν από τους ολοένα και περισσότερους περιορισμούς που επιβάλλονται στις επιβατικές μετακινήσεις από την παγκόσμια κοινότητα. Ο COO του LISCR, Alfonso Castillero, δήλωσε ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργική ομαλότητα στον κλάδο της ναυτιλίας, πρέπει να υπάρχει ευελιξία και προσαρμογή των διαδικασιών, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα να αυξάνεται η αποδοτικότητα. Ο κ. Salavatore d’Amico, Fleet Director του ομίλου d’Amico, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία ανάμεσα σε RINA και LISCR, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ουσιώδης για την επιθεώρηση των πλοίων τη στιγμή που υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνηση των επιθεωρητών.

Ο ιταλικός νηογνώμονας ξεκίνησε τις δοκιμές των επιθεωρήσεων εξ αποστάσεως από τον Μάιο του 2019. Έως τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν περίπου 300 απομακρυσμένες επιθεωρήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία το επόμενο χρονικό διάστημα. Στη διαδικασία της επιθεώρησης χρησιμοποιείται και ένα ειδικό headset, εξοπλισμένο με κάμερα, που συνοδεύεται από μια εφαρμογή για smartphone. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επιθεωρητές του νηογνώμονα θα μπορούν να κάνουν την επιθεώρηση με τη βοήθεια ενός μέλους του πληρώματος. Ο κ. Nello Sulfaro, CEO του RINA, δήλωσε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί το μέλλον στις επιθεωρήσεις των πλοίων.

Το λιβεριανό νηολόγιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και παρουσιάζει την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο νηολόγιο επιτρέπει πλέον τις επιθεωρήσεις πλοίων εξ αποστάσεως ανοίγει τον δρόμο ώστε να ακολουθήσουν και άλλα νηολόγια, που μέχρι τώρα απαιτούν τη φυσική παρουσία επιθεωρητή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.