Η πολιτική και εμπορική ένταση ΗΠΑ-Κίνας, εμπόδιο στην αντιμετώπιση του Covid-19

Η πολιτική και εμπορική ένταση ΗΠΑ-Κίνας, εμπόδιο στην αντιμετώπιση του Covid-19

197
Η πολιτική και εμπορική ένταση ΗΠΑ-Κίνας, εμπόδιο στην αντιμετώπιση του Covid-19

Η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και ο αυξανόμενος εθνικισμός σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να εμποδίσουν το Πεκίνο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δράση που η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στη σύνοδο κορυφής της G20, ανέφεραν οι αναλυτές, σύμφωνα με άρθρο της South China Morning Post.

Ο συντονισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ιδίως μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, έπαψε να υφίσταται από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο Alex He Xingqiang, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Διακυβέρνησης Καινοτομίας της Κίνας (CIGI).

«Το κλειδί για επιτυχή συντονισμό στο πλαίσιο της G20 είναι το κατά πόσον οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις εκατέρωθεν κατηγορίες και την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης, ώστε να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία», σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε τονίζοντας ότι «εξαιτίας της έντασης, δεν βλέπουμε συντονισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο για να αγωνιστούμε για την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Αυτό εξηγεί τη μικρότερη συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τα μέτρα της Κίνας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού ήταν συγκρατημένα και περιλάμβαναν τη μείωση των δεικτών υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών και της παροχής ρευστότητας στην αγορά.

Ενώ η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας υπογράφηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, το πολιτικό κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου φαίνεται να «μπαίνει στον πάγο» ‒ μετά τη χρήση του όρου «ξένος ιός» ή «ιός της Κίνας» για τον Covid-19 από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ξεκινά μόλις, ενώ το Πεκίνο εκτοπίζει Αμερικανούς δημοσιογράφους που εργάζονται στην ηπειρωτική χώρα.

Η οικονομία της Κίνας ήταν υπό πίεση ακόμα και πριν από το σοκ του κορονoϊού, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η ζήτηση για τις εξαγωγές της Κίνας κατέρρευσε εξίσου με την τοπική προσφορά. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και οι λιανικές πωλήσεις κατέρρευσαν τους πρώτους δύο μήνες του έτους λόγω του Covid-19.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.