Ινδία: Το φθηνό πετρέλαιο, ευκαιρία αύξησης των αποθεμάτων

Ινδία: Το φθηνό πετρέλαιο, ευκαιρία αύξησης των αποθεμάτων

221
Ινδία: Το φθηνό πετρέλαιο, ευκαιρία αύξησης των αποθεμάτων

Η Ινδία σκοπεύει να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ανανέωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της, σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 40% τον Μάρτιο, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας τoυ κορονοϊού προκάλεσε μεγάλη πτώση στη ζήτηση, ενώ η προσφορά αυξάνεται μετά την άρνηση της Μόσχας να υποστηρίξει μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή σε συνάντηση των χωρών του OPEC και των συμμάχων του.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί του OPEC, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, δήλωσαν ότι θα αυξήσουν την παραγωγή ενώ θα μειώσουν τις τιμές, δίνοντας στους μεγάλους καταναλωτές την ευκαιρία να αυξήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Πηγή από το Υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας, η οποία ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να απελευθερώσει περίπου 48-50 δισ. ρουπίες ($673,7 εκατ.) για να αγοράσει πετρέλαιο από 8-9 πολύ μεγάλους μεταφορείς.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως, εισάγει περίπου το 80% των πετρελαϊκών αναγκών της και έχει δημιουργήσει στρατηγική αποθήκη σε τρεις τοποθεσίες στη νότια Ινδία για να αποθηκεύσει μέχρι 36,87 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή περίπου 5 εκατ. τόνους και έτσι να προστατευτεί από διαταραχές του εφοδιασμού.

Ινδικές εταιρείες έχουν προβεί σε συμφωνίες μισθώσεων με σειρά πετρελαϊκών εταιρειών του Κόλπου, καθώς οι μισθώσεις αυτές θα επιτρέψουν στην Ινδία να καλύψει τις στρατηγικές ανάγκες της.

Φωτό: WikiImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.