Αργεντινή: Εκτιμήσεις για κάμψη της παραγωγής σόγιας

Αργεντινή: Εκτιμήσεις για κάμψη της παραγωγής σόγιας

96
Αργεντινή: Εκτιμήσεις για κάμψη της παραγωγής σόγιας

H παραγωγή σόγιας της Αργεντινής, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού και εξαγωγέα παγκοσμίως, αναμένεται να κινηθεί στους 52 εκατ. τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020 (Νοέμβριος-Οκτώβριος), σύμφωνα με την έκθεση Φεβρουαρίου του Buenos Aires Grains Exchange.

Ο αριθμός είναι κατά 4,6% μειωμένος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις, κυρίως λόγω της ξηρασίας που έχει πλήξει την Kόρδοβα και το Σάντα Φε. Μάλιστα, από τα 17,4 εκατ. εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων σόγιας που εκτιμώνται για φέτος, μόλις το 39% της συγκομιδής ήταν σε καλή κατάσταση.

Εάν οι εκτιμήσεις του Buenos Aires Grains Exchange για μειωμένη παραγωγή επιβεβαιωθούν, η εξέλιξη αυτή θα προσδώσει στήριξη στις τιμές σόγιας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν κλονιστεί λόγω του κορονοϊού και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής σόγιας, σε συνδυασμό με την αύξηση των δασμών εξαγωγών από το 30% στο 33%, αναμένεται να πονοκεφαλιάσει τους Αργεντινούς παραγωγούς και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στην αγορά. Μάλιστα η αύξηση αυτή των εξαγωγικών δασμών θα παράσχει μικρότερα κίνητρα προκειμένου οι γεωργοί στη χώρα να καλλιεργήσουν σόγια για το επόμενο εμπορικό έτος, που ξεκινά τον Νοέμβριο.

Αναλυτές αναφέρουν, τέλος, ότι η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, υπό τον πρόεδρο Alberto Fernandez, επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νέο δημοσιονομικό σχέδιο για την ανάταση της οικονομίας της χώρας, η οποία έχει χτυπηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, με τα γεωργικά προϊόντα να αποτελούν πρωταρχικό στόχο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.