Τα Στενά της Σιγκαπούρης, πονοκέφαλος για την ασφαλή ναυσιπλοΐα

Τα Στενά της Σιγκαπούρης, πονοκέφαλος για την ασφαλή ναυσιπλοΐα

298
Τα Στενά της Σιγκαπούρης, πονοκέφαλος για την ασφαλή ναυσιπλοΐα

Το ReCAAP Information Sharing Centre δημοσιοποίησε πρόσφατα το report του για τον αριθμό των ληστρικών επιθέσεων και των περιστατικών πειρατείας που σημειώθηκαν ενάντια σε πλοία στα ύδατα της Ασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συνολικά καταγράφηκαν δέκα περιστατικά ληστρικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ασία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό πειρατείας ή απαγωγής πληρώματος. Παρά τα μηδενικά περιστατικά πειρατείας, στο report του το ReCAAP εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για τα αυξημένα περιστατικά επιθέσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά της Σιγκαπούρης, καθώς τα τέσσερα από τα δέκα τέτοια περιστατικά τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν στην εν λόγω ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, αυξημένα ήταν τα περιστατικά ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στην Ινδία, καθώς ο αριθμός τους τον περασμένο μήνα αυξήθηκε σε τέσσερα έναντι ενός τον Ιανουάριο. Συνεπώς, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σημειώθηκαν πέντε επιθέσεις σε πλοία στην Ινδία, όσες δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η πορεία των περιστατικών ενάντια σε πλοία για το χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020:

piracy

Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης αποτελεί το ότι, από τις δέκα ληστρικές επιθέσεις, οι τέσσερις έλαβαν χώρα σε πλοία που ήταν αγκυροβολημένα και οι υπόλοιπες έξι κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.