Η Lufthansa αντιμέτωπη με πολλαπλές και συνεχόμενες αναταράξεις

Η Lufthansa αντιμέτωπη με πολλαπλές και συνεχόμενες αναταράξεις

189
Η Lufthansa αντιμέτωπη με πολλαπλές και συνεχόμενες αναταράξεις

Εξαιρετικά μεγάλο είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, το πλήγμα για την αεροπορική εταιρεία Lufthansa από την επιδημία του Covid-19. Ο νέος κορονοϊός έχει πλήξει γενικότερα την αεροπορική βιομηχανία, καθώς η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, έχει ήδη προβεί σε ακυρώσεις περισσότερων των 7.000 πτήσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον, πρόσφατα ανακοίνωσε τη μείωση της χωρητικότητάς της κατά 50%, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης, κάτι που ισοδυναμεί με την καθήλωση περίπου 150 αεροσκαφών. Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, υπάρχουν αρκετές φήμες για την καθήλωση ολόκληρου του στόλου των γιγαντιαίων

αεροσκαφών Airbus A380 της εταιρείας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, πιθανώς μέχρι την οριστικοποίηση του σχεδιασμού των επόμενων βημάτων.

Όλα αυτά, φυσικά, έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη Lufthansa και μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές της. Η εξαιρετικά μεγάλη μείωση του πτητικού της έργου τη φέρνει αντιμέτωπη με το δύσκολο θέμα πληρωμής του προσωπικού της. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει προβεί σε κινήσεις για να αυξήσει τη ρευστότητά της και ταυτόχρονα έχει προχωρήσει σε μείωση των τιμών και σε ευέλικτες πολιτικές αλλαγών εισιτηρίων προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση.

Όλα αυτά, καθώς φαίνεται, δεν είναι αρκετά και πλέον ο γερμανικός κολοσσός αναζητά κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αεροπορική εταιρεία εξετάζει την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου εργασίας μειωμένου ωραρίου προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις. Το συγκεκριμένο μοντέλο, γνωστό και ως «Kurzarbeit» στα γερμανικά, προβλέπει την κάλυψη των χαμένων μισθών λόγω της ελαττωμένης εργασίας από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πλέον, το μέλλον της αεροπορικής εταιρείας εξαρτάται άμεσα από τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και από τη βελτίωση της αγοράς, που θα επέλθει με τον έλεγχο της επιδημίας του Covid-19.

Φωτό: Ronald Wittek/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.