Πρόεδρος ΕΚ για COVID-19: «Η Ευρώπη ενωμένη για την κοινή πρόκληση»

  52
  Πρόεδρος ΕΚ για COVID-19: «Η Ευρώπη ενωμένη για την κοινή πρόκληση»

  Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli χαιρετίζει τα μέτρα δράσης της Επιτροπής κατά του COVID-19.

  Χαρακτηριστικά ο Ιταλός πολιτικός σημειώνει:

  «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τόσο δραματική κατάσταση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα το έκανε.

  Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα την αντιμετωπίσει μόνη της. Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του COVID-19 είναι στη σωστή κατεύθυνση.

  Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν στήριξη για τα συστήματα Υγείας τους. Αυτό σημαίνει υλική βοήθεια, στήριξη για τα νοσοκομεία και χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία ανθρώπινων ζωών.

  Η άλλη δέσμευση είναι η προστασία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό: φτάνει πια με τη λιτότητα. Οι χώρες εξουσιοδοτούνται να προχωρήσουν στις απαραίτητες δαπάνες για να εγγυηθούν τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Εκτός από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη, τουλάχιστον 45 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμα προς διάθεση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν όλη την ευελιξία που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ότι θα επιτρέπεται η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε τομείς και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

  Τώρα, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν αυτές τις πρώτες προτάσεις. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Κοινοβούλιο θα το πράξει το συντομότερο.

  Για να σώσουμε τις χώρες μας πρέπει να δράσουμε ενωμένοι στην Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

  Σήμερα η λέξη-κλειδί για την Ευρώπη είναι αλληλεγγύη. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος και κανείς δεν πρέπει να δράσει μόνος».

  Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.