Η NYK προσβλέπει στον περιορισμό των μικροπλαστικών στους ωκεανούς

Η NYK προσβλέπει στον περιορισμό των μικροπλαστικών στους ωκεανούς

52
Η NYK προσβλέπει στον περιορισμό των μικροπλαστικών στους ωκεανούς

H ΝΥΚ υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) με το Chiba Institute of Technology (CIT) για τη χρήση πλοίων τα οποία θα συλλέγουν και θα αναλύουν μικροπλαστικά από τους ωκεανούς όλου του κόσμου προς ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη συνεργασία εταιρείας και ερευνητικού ινστιτούτου για τα μικροπλαστικά στους ωκεανούς. Σύμφωνα με το World Economic Forum, κάθε χρόνο διοχετεύονται στους ωκεανούς μας περίπου 8 εκατ. τόνοι μικροπλαστικών και εκτιμάται ότι, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, έως το 2050 ο όγκος αυτών θα ξεπεράσει τον όγκο των οργανισμών που ζουν στη θάλασσα.

Στην πρωτοβουλία αυτή των ΝΥΚ και CIT, η πρώτη θα συλλέγει μικροπλαστικά κατά τη διάρκεια ταξιδιών των 750 υπό διαχείριση πλοίων της, ενώ το δεύτερο θα αναλύει τα δείγματα αυτά, δημιουργώντας την ίδια στιγμή έναν χάρτη για το πού είναι συγκεντρωμένα τα πλαστικά στα ύδατα του κόσμου.

Μάλιστα οι πρώτες δοκιμές του εγχειρήματος ξεκίνησαν τον τρέχοντα μήνα μέσω τριών bulk carriers, ενώ αναμένονται τα νέα αποτελέσματα, και, αναλόγως αυτών, οι δοκιμές θα επεκταθούν και σε άλλους τύπους πλοίων.

Φωτό: Nilantha Ilangamuwa/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.