Ενεργειακά «πράσινο» προβλέπεται το μέλλον

Ενεργειακά «πράσινο» προβλέπεται το μέλλον

124
Ενεργειακά «πράσινο» προβλέπεται το μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και τα μέτρα αποτροπής της είναι από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και βασική προτεραιότητα αρκετών κυβερνήσεων. Οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα καθαρότερο μέλλον και στρέφονται σταδιακά σε ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Αυτό αποτέλεσε και αφορμή για το Πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ να συλλέξει 47 διαφορετικές ερευνητικές δημοσιεύσεις σχετικά με το ενεργειακό μέλλον διαφορετικών περιοχών του πλανήτη. Από τις έρευνες αυτές προκύπτει ότι, με την υπάρχουσα τεχνολογία, οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μπορούν να καλυφθούν σε ποσοστό 100% ή σχεδόν 100% αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να επαρκούν για την ενεργειακή τροφοδοσία του πλανήτη έως το 2050. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, καθώς σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψει η εξάρτηση από το πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, κράτη που βασίζονται στην εξόρυξη πετρελαίου, έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η τεχνολογία για ένα βιώσιμο και «πράσινο» ενεργειακό μέλλον υπάρχει. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.