Προβληματισμός για την υπερεκμετάλλευση του ποταμού Μεκόνγκ

Προβληματισμός για την υπερεκμετάλλευση του ποταμού Μεκόνγκ

317
Προβληματισμός για την υπερεκμετάλλευση του ποταμού Μεκόνγκ

Την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα του ποταμού Μεκόνγκ ανακοίνωσε η Κίνα, συνδράμοντας τις όμορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες μαστίζονται από παρατεταμένη ξηρασία.

Η σχετική είδηση, την οποία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, έρχεται ως επιστέγασμα των φόβων που δημιουργήθηκαν από την εκτεταμένη υδροηλεκτρική δραστηριότητα από τα φράγματα που κατασκεύασε η Κίνα στον ποταμό Μεκόνγκ, για τις χώρες τις οποίες διασχίζει, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάρτηση από το Πεκίνο.

Η ξηρασία του περασμένου έτους έπληξε ιδιαίτερα τις καλλιέργειες και την αλιεία σε Λάος, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Μιανμάρ και Βιετνάμ, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια για την ύπαρξη 11 φραγμάτων στο άνω σκέλος του ποταμού Μεκόνγκ στο έδαφος της Κίνας – τον οποίο η ίδια αποκαλεί Λανκάνγκ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, δήλωσε ότι η λειψυδρία οφείλεται στις λιγοστές βροχές που έπεσαν, οι οποίες επηρέασαν και τη χώρα του. «Η Κίνα ξεπέρασε από μόνη της τη δυσκολία και αύξησε τις ροές νερού του ποταμού Λανκάνγκ, προκειμένου να βοηθήσουμε τις χώρες απ’ όπου περνά ο ποταμός να αντιμετωπίσουν την ξηρασία», ανέφερε σχετικά ο Κινέζος αξιωματούχος.

Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται οικονομικά από τον ποταμό Μεκόνγκ, στον οποίο άλλα δύο φράγματα τέθηκαν σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες στο έδαφος του Λάος, ενώ προγραμματίζεται η κατασκευή ενός ακόμα εντός του έτους.

Φωτό: Albert Dezetter/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.