Παροχή $1 δισ. από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες

Παροχή $1 δισ. από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες

266
Παροχή $1 δισ. από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες

Στην παροχή έως και $1 δισ. στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στοχεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον ελπίζει να εμποδίσει την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.

Η σχετική ανακοίνωση ήλθε διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε διάσκεψη για την ασφάλεια που έλαβε χώρα στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε σχετικά ότι «ως απόδειξη της υποστήριξής μας στην ακεραιότητα, στην ευημερία και στην ενεργειακή αυτοτέλεια των Ευρωπαίων φίλων μας, σκοπεύουμε να παράσχουμε έως και $1 δισ. σε χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύουν ιδιωτικές επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο».

Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αναμένεται να λάβουν τη σχετική αμερικανική βοήθεια. Οι χώρες αυτές αντιτίθενται στα σχέδια του Nord Stream 2, ενώ παράλληλα επιδιώκουν την ενεργειακή απαγκίστρωσή τους από τη Ρωσία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αμερικανική Γερουσία επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες που συνεργάζονται με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom στην κατασκευή του Nord Stream 2, διχάζοντας την Ευρώπη, με τη Γερμανία να επικρίνει τις ΗΠΑ ότι επεμβαίνουν στα ευρωπαϊκά σχέδια.

Φωτό: Stefan Sauer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.