Υποβρύχια drones κατά των μικροπλαστικών στους ωκεανούς

Υποβρύχια drones κατά των μικροπλαστικών στους ωκεανούς

308
Υποβρύχια drones κατά των μικροπλαστικών στους ωκεανούς

Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας και εξέλιξης Draper συνεργάστηκε με τη Sprout Studios για να αντιμετωπιστεί η «μόλυνση» των νερών του πλανήτη μας από μικροπλαστικά. Μαζί με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) δημιούργησαν ένα αυτόνομο υποβρύχιο drone, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει και να αναλύσει αόρατα μικροπλαστικά στα νερά των ωκεανών, των ποταμών και των παράκτιων ζωνών.

Στόχος αυτού του drone είναι να συνδράμει τους επιστήμονες στην κατανόηση της πηγής προέλευσης αυτών των μικροπλαστικών και, κατά συνέπεια, να τους δώσει τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τη «μόλυνση» των νερών της Γης από αυτά. Τα αυτόματα υποβρύχια drones σαρώνουν τα εννέα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού ‒όπου απαντάται ο μεγαλύτερος όγκος μικροπλαστικών‒, εντοπίζουν μικροπλαστικά, ελέγχουν τους διάφορους τύπους και αποστέλλουν συντεταγμένες GPS.

Ο Draper ευελπιστεί να δημοσιεύσει έναν Δείκτη Ρύπανσης από Πλαστικά Μικροσωματίδια, ανάλογο με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο δίνει πληροφορίες για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα drones για να γίνουν μετρήσεις ώστε να καταστούν εφικτές προβλέψεις για συγκέντρωση μικροσωματιδίων στα νερά του πλανήτη. Σχεδιάζει, παράλληλα, να καταστήσει προσβάσιμη σε ενδιαφερόμενα μέρη τη δική της τεχνολογία ανίχνευσης μικροπλαστικών, ώστε να συνεισφέρουν και άλλοι στην προσπάθεια περίσωσης των θαλασσών μας και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.