Iron ore: Μειωμένες οι εξαγωγές από τη Βραζιλία

Iron ore: Μειωμένες οι εξαγωγές από τη Βραζιλία

134
Iron ore: Μειωμένες οι εξαγωγές από τη Βραζιλία

Oι εξαγωγές iron ore της Βραζιλίας παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 19% τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του Ιανουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν μήνα πριν, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις στη χώρα είχαν ως απόρροια καθυστερήσεις στα λιμάνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος άγγιξαν τους 20,08 εκατ. τόνους έναντι 24,67 εκατ. τόνων τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του περασμένου Δεκεμβρίου και 33,13 εκατ. τόνων το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Οι βροχοπτώσεις ωστόσο δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία για τη σημαντική αυτή μείωση, καθώς το δυστύχημα σε ορυχείο της Vale έναν χρόνο πριν επηρεάζει ακόμη αρνητικά την παραγωγή του βραζιλιάνικου μεταλλευτικού κολοσσού.

Συνήθως οι αποστολές σιδηρομεταλλεύματος από τα βραζιλιάνικα λιμάνια στα αντίστοιχα κινεζικά πραγματοποιούνται εντός 45 ημερών, συνεπώς οι όποιες ελλείψεις θα γίνουν αισθητές γύρω στον Μάρτιο, σημειώνει η Argus.

Οι στρεβλώσεις στην προσφορά iron ore από πλευράς Βραζιλίας έχουν μικρό αντίκτυπο στις τιμές της Κίνας, καθώς αυτές μονοπωλούνται από τον κορονοϊό. Αν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού υποχωρήσουν τον επόμενο μήνα και η κινεζική ζήτηση επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, οι χαμηλότερες προμήθειες ενδέχεται να παράσχουν στήριξη στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος στα τέλη Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο.

Φωτό: Fortescue Metals Group LTD/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.