Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις στην COSCO;

Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις στην COSCO;

245
Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις στην COSCO;

Η Ουάσιγκτον ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει σε πλοία της COSCO με την κατηγορία ότι μεταφέρουν παράνομα ιρανικό πετρέλαιο, αναφέρουν στο Reuters κύκλοι της αγοράς.

Υψηλόβαθμα στελέχη κινεζικών πετρελαϊκών εταιρειών σημειώνουν ότι η COSCO έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις. Ωστόσο, σύσσωμος ο ενεργειακός κλάδος της Κίνας αναμένει την επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ προκειμένου να επιβεβαιωθεί το σενάριο. Στο ίδιος μήκος κύματος κινούνται και στελέχη της COSCO Shipping Energy Transportation Co. Ltd., μητρικής της COSCO Shipping Tanker Dalian, τα οποία τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση στην κινεζική εταιρεία.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην COSCO Shipping Tanker Dalian στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός δεξαμενόπλοιων να εξέλθει της αγοράς και οι ναύλοι να ανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε.

Ναυλομεσίτες επισημαίνουν ότι, εάν τελικά η Ουάσιγκτον προβεί σε άρση των κυρώσεων, η ναυλαγορά, ιδίως για τα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια, ίσως πληγεί, δεδομένου ότι τους τελευταίους τρεις μήνες 25 VLCCs της Dalian ήταν εκτός αγοράς.

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου και το 2019 εισήγαγε 14,77 εκατ. τόνους, μείωση κατά 50% σε σχέση με τις εισαγωγές του 2018. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη παραμένει ασαφές εάν η άρση των κυρώσεων σε πλοία της COSCO αυτόματα συνεπάγεται ότι ο κινεζικός κολοσσός θα σταματήσει να εμπορεύεται ιρανικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.