
Οι πιστωτές του πτωχευμένου κροατικού ναυπηγικού ομίλου Uljanik αποφάσισαν να οδηγήσουν τα ιστορικά ναυπηγεία της χώρας στη διαδικασία της εκκαθάρισης, λόγω έλλειψης προϋποθέσεων για άμεση επανέναρξη της παραγωγής.Οι δημοπρασίες για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα ξεκινήσουν, πιθανώς, τους επόμενους μήνες με σκοπό την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους πιστωτές, αν και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ποια ακίνητα και ποιες μονάδες πρόκειται να εκπλειστηριάσει άμεσα.
Η απόφαση ελήφθη από τους πιστωτές του ομίλου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο αρμόδιο πρωτοδικείο του Pazin στις 22 Ιανουαρίου. Η διαχειριστής πτώχευσης, Marija Ruzic, διαπίστωσε ότι εμμέσως πλην σαφώς δεν υπήρχε σωτηρία, αφού η αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου είναι σήμερα περίπου 261 εκατ. δολάρια, ενώ οι υποχρεώσεις του σχεδόν τριπλάσιες. Ωστόσο, η κυρία Ruzic πρότεινε στο δικαστήριο να καθυστερήσει την πώληση μέρους του ενεργητικού του Ομίλου Uljanik στην Πούλα, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση λειτουργίας μιας νέας εταιρείας, που θα αναλάβει από την αρχή τη ναυπηγική δραστηριότητα, που τόσο άδοξα διακόπηκε στην περιοχή. Εντούτοις, η οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης των ναυπηγείων της περιοχής θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου και να συνοδευτεί με άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις από την κροατική κυβέρνηση και κυρίως με την πολιτική πλέον απόφαση της κυβέρνησης για τη διαγραφή χρεών ή ανάληψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος.
Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίχτηκε αρχικά από τους πιστωτές, ωστόσο χρειάζεται την έγκριση μιας μάλλον δύσπιστης (και ευάλωτης πολιτικά) κυβέρνησης, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο πιστωτή της Uljanik, με υπέρογκα δάνεια προς τον όμιλο στο πρόσφατο παρελθόν. Η κυβέρνηση πιέζεται από τις τοπικές κοινωνίες να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για τη ναυπηγοεπισκευαστική κοινότητα της περιοχής. Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν ότι τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και άλλες προβληματικές βιομηχανίες της χώρας δεν θα δεχτούν άνευ όρων ή δεσμεύσεων οποιαδήποτε παρορμητική κίνησή τους για τη σωτηρία του ομίλου.
Ο Όμιλος Uljanik, ο οποίος διαχειρίζεται δύο ναυπηγεία στην Κροατία, αντιμετώπιζε αυξημένα και διαρκή οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης συρρίκνωσης στη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της ΕΕ, αλλά και της κρίσης στη ναυλαγορά. Το πτωχευμένο πλέον αλλά ιστορικό Uljanik Shipyard στην Πούλα και το «σχετικά» διασωθέν από την κυβέρνηση 3 Maj Shipyard στη Ριέκα απασχολούν 4.000 άτομα.
Φωτό: www.uljanik.hr
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Ιουνίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών Χρονικών…
Σε μια περίοδο έντονου μετασχηματισμού για τη ναυτιλία, όπου οι πρακτικές για περιβαλλοντική βιωσιμότητα επαναπροσδιορίζουν τα δεδομένα μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η ανάγκη για…
Οι αρχές του Ιράν δεν έκρυψαν τις «σοβαρές αμφιβολίες» τους για την πρόθεση του Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, σε εφαρμογή από…
Εξ αφορμής της έναρξης ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η BIMCO προχώρησε σε έκδοση έκθεσης αναφορικά με τις εκτιμώμενες ανακατατάξεις στην αγορά της…
Η Red Sea Gateway Terminal (RSGT) της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη στρατηγική επέκτασή της σε τερματικούς σταθμούς πολλαπλών χρήσεων (multi-purpose) σε τέσσερις υφιστάμενες στρατηγικές…
Απόφαση-ορόσημο για την ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων κοινοτήτων έλαβαν πρόσφατα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος 15 ευρωπαϊκών κρατών. Στο πλαίσιο συνάντησης…
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, έπειτα από την κατακόρυφη άνοδο που πυροδότησε πρόσφατα η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν. Σύμφωνα με…
Σαν κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» στις 25 Ιουνίου η είδηση ότι η Shell και η BP συμμετείχαν πρόσφατα σε συνομιλίες για συγχώνευση των δραστηριοτήτων…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ