Σε απόγνωση τα κροατικά ναυπηγεία

Σε απόγνωση τα κροατικά ναυπηγεία

346
Σε απόγνωση τα κροατικά ναυπηγεία

Οι πιστωτές του πτωχευμένου κροατικού ναυπηγικού ομίλου Uljanik αποφάσισαν να οδηγήσουν τα ιστορικά ναυπηγεία της χώρας στη διαδικασία της εκκαθάρισης, λόγω έλλειψης προϋποθέσεων για άμεση επανέναρξη της παραγωγής.Οι δημοπρασίες για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα ξεκινήσουν, πιθανώς, τους επόμενους μήνες με σκοπό την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους πιστωτές, αν και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ποια ακίνητα και ποιες μονάδες πρόκειται να εκπλειστηριάσει άμεσα.

Η απόφαση ελήφθη από τους πιστωτές του ομίλου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο αρμόδιο πρωτοδικείο του Pazin στις 22 Ιανουαρίου. Η διαχειριστής πτώχευσης, Marija Ruzic, διαπίστωσε ότι εμμέσως πλην σαφώς δεν υπήρχε σωτηρία, αφού η αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου είναι σήμερα περίπου 261 εκατ. δολάρια, ενώ οι υποχρεώσεις του σχεδόν τριπλάσιες. Ωστόσο, η κυρία Ruzic πρότεινε στο δικαστήριο να καθυστερήσει την πώληση μέρους του ενεργητικού του Ομίλου Uljanik στην Πούλα, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση λειτουργίας μιας νέας εταιρείας, που θα αναλάβει από την αρχή τη ναυπηγική δραστηριότητα, που τόσο άδοξα διακόπηκε στην περιοχή. Εντούτοις, η οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης των ναυπηγείων της περιοχής θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου και να συνοδευτεί με άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις από την κροατική κυβέρνηση και κυρίως με την πολιτική πλέον απόφαση της κυβέρνησης για τη διαγραφή χρεών ή ανάληψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος.

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίχτηκε αρχικά από τους πιστωτές, ωστόσο χρειάζεται την έγκριση μιας μάλλον δύσπιστης (και ευάλωτης πολιτικά) κυβέρνησης, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο πιστωτή της Uljanik, με υπέρογκα δάνεια προς τον όμιλο στο πρόσφατο παρελθόν. Η κυβέρνηση πιέζεται από τις τοπικές κοινωνίες να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για τη ναυπηγοεπισκευαστική κοινότητα της περιοχής. Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν ότι τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και άλλες προβληματικές βιομηχανίες της χώρας δεν θα δεχτούν άνευ όρων ή δεσμεύσεων οποιαδήποτε παρορμητική κίνησή τους για τη σωτηρία του ομίλου.

Ο Όμιλος Uljanik, ο οποίος διαχειρίζεται δύο ναυπηγεία στην Κροατία, αντιμετώπιζε αυξημένα και διαρκή οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης συρρίκνωσης στη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της ΕΕ, αλλά και της κρίσης στη ναυλαγορά. Το πτωχευμένο πλέον αλλά ιστορικό Uljanik Shipyard στην Πούλα και το «σχετικά» διασωθέν από την κυβέρνηση 3 Maj Shipyard στη Ριέκα απασχολούν 4.000 άτομα.

Φωτό: www.uljanik.hr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.