Ένα βήμα πιο κοντά στα αυτόνομα πλοία

Ένα βήμα πιο κοντά στα αυτόνομα πλοία

561
Ένα βήμα πιο κοντά στα αυτόνομα πλοία

Ο όμιλος KONGSBERG, ο οποίος συμμετέχει στο project AUTOSHIP, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Horizon 2020», πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση και στη δοκιμή αυτόνομων τεχνολογιών σε δύο πλοία, στοχεύοντας στην εμπορευματοποίηση της αυτόνομης ναυτιλίας στην ΕΕ. Το έργο λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 20,1 εκατ. ευρώ μέσω του «Horizon 2020», μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε νορβηγική εταιρεία.

Το ΑUTOSHIP αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της KONGSBERG και του SINTEF, του κορυφαίου ερευνητικού οργανισμού της Νορβηγίας, καθώς και πολλών άλλων ευρωπαϊκών εταίρων, ενώ υποστηρίζεται και από το Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν δύο αυτόνομα πλοία, η λειτουργία των οποίων θα δοκιμαστεί τόσο σε παράκτιες διαδρομές μικρών αποστάσεων όσο και σε εσωτερικές πλωτές οδούς της Ευρώπης. Βασικός στόχος του έργου είναι να δοκιμαστούν και να αναπτυχθούν καίριες τεχνολογίες, που σχετίζονται με πλήρως αυτόνομα συστήματα πλοήγησης, ευφυή συστήματα μηχανημάτων, συστήματα πρόγνωσης και προγραμματισμού λειτουργιών, καθώς και τεχνολογίες επικοινωνιών, που θα προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας και θα αναβαθμίσουν τις ηλεκτρονικές υποδομές των πλοίων.

Φωτό: www.kongsberg.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.