Θ. Βενιάμης: «Προσωπικό μου όραμα η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας»

Θ. Βενιάμης: «Προσωπικό μου όραμα η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας»

539
Θ. Βενιάμης: «Προσωπικό μου όραμα η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας»

«Έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε την δεκαετία που πέρασε, μία δεκαετία που επισφραγίστηκε από καθοριστικά συμβάντα και εξελίξεις για τη νεοτέρα ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καλούμαστε όλοι μας στην ανατολή της νέας δεκαετίας να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα και να διεκδικήσουμε τα θεμιτά για τη βιωσιμότητα του κλάδου που υπηρετούμε».

Με τα λόγια αυτά άνοιξε την αυλαία του 5ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης.

Εν συνεχεία ο κ. Θ. Βενιάμης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του ΙΜΟ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «διανύοντας τη δύσκολη περίοδο δοκιμασίας και εξοικείωσης με τα νέα δεδομένα, τα δεδομένα αυτά των νέων καυσίμων είναι αναπόσπαστη πρόκληση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η ΕΕΕ εντόπισε τον αδύναμο κρίκο της μεγάλης αυτής τεχνολογικής αλλαγής στη λειτουργία της ναυτιλίας. «Η μεγάλη αστοχία του νέου κανονισμού έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου δεν έκαναν τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να μην υπάρχει καμία αβεβαιότητα στη ναυτιλιακή κοινότητα για την διαθεσιμότητα και την ποιότητα ως προς την ασφάλεια των καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης και συμπλήρωσε ότι τα scrubbers δημιούργησαν από πολύ νωρίς διχασμό στη ναυτιλιακή κοινότητα. Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΕ, η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται μια νομική βεβαιότητα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια εν μέσω τόσο σημαντικών προκλήσεων. Αναφερόμενος στο Green Deal, το όραμα της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ότι υποστηρίζεται σθεναρά, ωστόσο επεσήμανε ότι επ’ ονόματι αυτού δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές οικονομικής στόχευσης. «Η ελληνόκτητη ναυτιλία ως αναγνωρισμένος, αξιόπιστος εταίρος θα συνεχίσει να προσφέρει τις ποιοτικές υπηρεσίες της στο διεθνές θαλάσσιο μεταφορικό εμπόριο», σχολίασε ο κ. Βενιάμης.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό παγκοσμίως σημειώνοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και κάθε ανακατάταξη και αναταραχή στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον, προκαλούν ανησυχίες και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. «Σε κάθε περίπτωση ελπίζω να επικρατήσουν συνθήκες νηνεμίας στο διεθνές γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον που θα επιτρέψουν στο παγκόσμιο εμπόριο και στο θαλάσσιο μεταφορικό έργο να έχουν μια αναπτυξιακή πορεία».

Αναφορικά με τη συμβολή της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία ο κ. Βενιάμης υπογράμμισε ότι η ναυτιλιακή κοινότητα επέδειξε μια άκρως υπεύθυνη στάση με τη σημαντική εθελοντική αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων από τη βιομηχανία, αλλά κυρίως με την παραμονή των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνέχιση της παραγωγικής τους λειτουργίας. «Στο δικαιωματικά παγκόσμιο success story της χώρας μας, μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας το συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας», τόνισε ο ίδιος. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη η ναυτιλία να παγιωθεί ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες όχι μόνο της εθνικής οικονομικής πολιτικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στη διπλωματία της ναυτιλίας, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της.

«Ένα όραμα προσωπικό, που πιστεύω ασπάζεται και η ελληνική πολιτεία είναι αυτό της αναβίωσης της ναυτοσύνης του λαού μας. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος, με ιστορική παράδοση στη ναυτιλία και με τη θάλασσα στο αίμα μας. Όμως η ναυτοσύνη εξασθενεί και το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφερόμενος στο μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι  απαιτείται επειγόντως μία νέα τάξη πραγμάτων, με αυτοκριτική από όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα του σήμερα, ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών, γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας».

Τέλος ο κ. Βενιάμης στάθηκε και στο μεγάλο κοινωνικό έργο της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού, ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, επισημαίνοντας ότι «είναι το μοναδικό όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης παραγωγικού ή επαγγελματικού κλάδου σε συλλογικό επίπεδο, το οποίο αναπτύσσει ένα αξιοσημείωτο έργο, παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ατομικές φιλανθρωπικές δράσεις μελών της ναυτιλιακής οικογένειας».

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.