Προς άμεση ανανέωση ο στόλος παγοθραυστικών στη Βόρεια Θάλασσα

Προς άμεση ανανέωση ο στόλος παγοθραυστικών στη Βόρεια Θάλασσα

111
Προς άμεση ανανέωση ο στόλος παγοθραυστικών στη Βόρεια Θάλασσα

Mόνο ένα από τα τέσσερα υπάρχοντα παγοθραυστικά που κινούνται με πυρηνική ενέργεια και τα οποία διανοίγουν πάγους για την απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα στη Βόρεια Θάλασσα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες διαδρομές μετά το 2030. Το παγοθραυστικό «50 Let Pobedy» («50 χρόνια νίκης») θα συνεχίσει τις πλεύσεις του, ενώ τα υπόλοιπα τρία πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά θα παροπλιστούν, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής αρχής εκμετάλλευσης του πυρηνικού στόλου, Atomflot, σε διεθνές φόρουμ για την Αρκτική.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει σταδιακά να αποχωρήσει γενικότερα από την περιοχή ο παλαιός στόλος πλοίων και παγοθραυστικών, σοβιετικής κατασκευής. Από τα υπάρχοντα παγοθραυστικά, το «Yamal» (το οποίο κατασκευάστηκε το 1992) θα παροπλιστεί έως το 2029, το «Vaygach» (που νηολογήθηκε το 1990) θα εκτελεί πλεύσεις έως το 2028, ενώ το παγοθραυστικό «50 Let Pobedy» μπορεί να συνεχίσει τις πλεύσεις του στην περιοχή έως το 2041.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, την επόμενη χρονιά η Atomflot αναμένει την άφιξη νέων παγοθραυστικών σύγχρονης τεχνολογίας. Τα νέα ρωσικά πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή, είναι το «Arktika», το «Sibir» και το «Ural». Τα τρία παγοθραυστικά, τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο της Atomflot, με έδρα το Μurmansk, αποτελούν το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο στοίχημα της Μόσχας για πλήρη εκμετάλλευση των θαλάσσιων οδών της περιοχής, με πλοία υπερσύγχρονης τεχνολογίας… made in Russia!

Φωτό:  Dean Lewins/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.