Επιδημία νέου κοροναϊού στην Κίνα

Επιδημία νέου κοροναϊού στην Κίνα

1019
Επιδημία νέου κοροναϊού στην Κίνα

Από τις αρχές του νέου έτους ξεκίνησαν να υπάρχουν αναφορές για κρούσματα ασθένειας που οφείλονται σε ένα νέο είδος κοροναϊού (2019-nCoV) στην πόλη Βουχάν της Κίνας. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η αρχική πηγή μετάδοσης του ιού, αλλά τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να ξεκίνησαν σε ψαραγορά της κινεζικής πόλης.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 290, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις θάνατοι. Οι θάνατοι αφορούσαν άτομα μεγάλης ηλικίας, με προϋπάρχουσες παθήσεις. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν σημειωθεί στην πόλη Βουχάν της Κίνας, αν και έχουν ήδη υπάρξει αναφορές και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν επιβεβαιωθεί δύο ακόμα κρούσματα στην Ταϊλάνδη και στην Ιαπωνία, αλλά επρόκειτο για άτομα με πρόσφατο ταξίδι στη Βουχάν στο ιστορικό τους.

Ο 2019-nCoV ανήκει στην ομάδα των κοροναϊών και προσβάλλει κυρίως το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων που προκαλεί, όπως πυρετός και δύσπνοια, ο διαχωρισμός του από άλλους ιούς δεν είναι ακόμη εύκολος.

Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι η μετάδοση του ιού είναι δυνατή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ταξιδιωτικές οδηγίες, πέραν της τήρησης των σωστών κανόνων υγιεινής. Παρ’ όλα αυτά ο ΠΟΥ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, κατά την οποία θα εξεταστεί αν θα ανακηρύξει την τρέχουσα κατάσταση ως «επείγουσα για τη δημόσια υγεία». Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να αλλάξουν και οι οδηγίες προς όσους ταξιδεύουν. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου 2020 στη Γενεύη.

Προς το παρόν, για όσους ναυτικούς ταξιδεύουν σε αεροδρόμια της Κίνας, συνιστάται προσοχή καθώς και χρήση μάσκας. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ασθένειας μετά το ταξίδι, θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου νόσου από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη είναι χαμηλός. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της αύξησης των ταξιδιωτικών ροών στην Κίνα, ενόψει των εορτασμών για το Κινεζικό Νέο Έτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.