Χέρι χέρι κεφαλαιαγορές και γεωπολιτικές εξελίξεις

Χέρι χέρι κεφαλαιαγορές και γεωπολιτικές εξελίξεις

180
Χέρι χέρι κεφαλαιαγορές και γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι εντάσεις που δημιούργησε η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί μετά από αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την απάντηση της Τεχεράνης, η οποία περιλάμβανε εκτοξεύσεις πυραύλων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Ουάσιγκτον και Τεχεράνη φαίνεται να ρίχνουν τους τόνους, με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές να ανακάμπτουν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Ερωτηματικό παραμένει η σπανίως ήρεμη στάση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ωστόσο το να επιζητά μια σύρραξη σε διεθνές επίπεδο δεν αποτελεί και την καλύτερη ιδέα, ιδιαίτερα σε χρονιά εκλογών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν για το νέο έτος από εκεί όπου σταμάτησαν το 2019.

Στο οικονομικό μέτωπο, τα επιτόκια αναφοράς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα διεθνώς, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα προσαρμόζονται συχνά αναλόγως. Από την άλλη, η οικονομική ανάπτυξη είναι θετική αλλά «καθηλωμένη», και αυτό ίσως επιτρέπει στα εταιρικά κέρδη να βελτιωθούν μετά από ένα έτος στασιμότητας.

Η υπογραφή της φάσης 1 της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας θα συντελέσει ώστε οι εντάσεις σε διεθνή κλίμακα να μην επιδεινωθούν. Το περασμένο έτος, οι χρηματιστηριακές αγορές απέδωσαν ανέλπιστα καλά, με τις αποτιμήσεις να εμφανίζονται αρκετά πιο πλήρεις απ’ ό,τι δώδεκα μήνες πριν. Το παραπάνω μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας πιο μετριοπαθής ρυθμός επενδύσεων είναι πιθανός στον ορίζοντα.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.