Η αλήθεια των αριθμών: Σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων

Η αλήθεια των αριθμών: Σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων

561
Η αλήθεια των αριθμών: Σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων

Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά πειρατείας σε πλοία στο σύνολό τους μειώθηκαν το 2019, οι απαγωγές μελών πληρωμάτων στον Κόλπο της Γουινέας έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις το περασμένο έτος, σύμφωνα με το International Chamber of Commerce’s International Maritime Bureau (IMB).

Σύμφωνα με το απολογιστικό report του ΙΜΒ, το περασμένο έτος σημειώθηκαν 162 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστρικών επιθέσεων σε πλοία, σε σχέση με τα 201 το 2018. Όπως σημειώνει το ΙΜΒ, η μείωση αυτή αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Κόλπο της Γουινέας, η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων διατρέχει ανά πάσα στιγμή κίνδυνο.

Μάλιστα στον Κόλπο της Γουινέας τα περιστατικά απαγωγών ναυτικών παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο από 78 το 2018 σε 121 το 2019. «Παραμένουμε ανήσυχοι για την άνευ προηγουμένου αύξηση των περιστατικών στην περιοχή. Τα τελευταία αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ πλοίων και των αρχών του Κόλπου της Γουινέας», σημειώνει ο Michael Howlett, διευθυντής του ICC του ΙΜΒ.

Όσον αφορά τα Στενά της Σιγκαπούρης, το report καταδεικνύει ότι υπήρξε αύξηση στις ένοπλες επιθέσεις, οι οποίες ανήλθαν σε δώδεκα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι έντεκα εξ αυτών σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το 2018 καταγράφηκαν από το IMB τρία τέτοια περιστατικά.

Τέλος, αναφορικά με τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Ινδονησίας, το περασμένο έτος σημειώθηκαν 25 περιστατικά πειρατείας έναντι 36 το 2018.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.