ClassNK: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα αυτόνομα πλοία

ClassNK: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα αυτόνομα πλοία

147
ClassNK: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα αυτόνομα πλοία

Ο νηογνώμονας ClassNK εξέδωσε μια νέα έκθεση με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές για αυτοματοποιημένη/αυτόνομη λειτουργία πλοίων – Σχεδιασμός, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων αυτοματοποιημένων λειτουργιών και συστημάτων απομακρυσμένων λειτουργιών».

Στο ναυτιλιακό κλάδο, η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών για αυτόνομα πλοία (Maritime Autonomous Surface Ships -MASS) γίνονται με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της πρόληψης των λαθών που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μέσω της μείωσης του φόρτου εργασίας των πληρωμάτων, ενώ αρκετές δοκιμές τέτοιων τεχνολογιών γίνονται σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις εξελίξεις γύρω από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογιών για αυτόνομα πλοία, ο ClassNK εξέδωσε το 2018 τις «Κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό αυτοματοποιημένων /αυτόνομων λειτουργιών πλοίων». Η ασφάλεια των τεχνολογιών που αφορούν τα αυτόνομα πλοία πρέπει όμως να ελέγχεται όχι μόνο κατά το σχεδιασμό των συστημάτων, αλλά και κατά τη φάση της εγκατάστασής τους, ενώ πρέπει ακόμα να διευκρινίζονται οι μέθοδοι και οι διαδικασίες που αφορούν τη συντήρηση και τη διαχείριση των συστημάτων κατά τη λειτουργία τους.

Σκοπός έτσι των νέων κατευθυντήριων γραμμών είναι να συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις που αφορούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των αυτοματοποιημένων συστημάτων κατά τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.