Οι σκόπελοι των Στενών του Ορμούζ

Οι σκόπελοι των Στενών του Ορμούζ

328
Οι σκόπελοι των Στενών του Ορμούζ

Παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να ρίχνουν τους τόνους, προκειμένου να αποφευχθεί γενικότερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, οι διαχειρίστριες εταιρείες δεξαμενόπλοιων και LNG/LPG Carriers έρχονται αντιμέτωπες με μια σκληρή πραγματικότητα: τη σημαντική αύξηση των δαπανών ασφάλισης για τα πλοία τους.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα λεγόμενα war risk premiums για τα δεξαμενόπλοια που θα πλεύσουν στα Στενά του Ορμούζ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα, προσθέτοντας στα λειτουργικά κόστη των διαχειριστριών εταιρειών εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Όπως ανέφερε στο Reuters o Svein Ringbakken, Managing Director του νορβηγικού ναυτασφαλιστικού οργανισμού Den Norske Krigsforsikring for Skib (DNK), υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και πρόσθεσε ότι ήδη τα ασφάλιστρα για τα πλοία που πλέουν στην περιοχή έχουν αυξηθεί και ενδέχεται να αυξηθούν, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Άλλοι, πάλι, κύκλοι εντός της βιομηχανίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα εν λόγω κόστη δεν θα αυξηθούν, καθώς η αγορά ναυτασφαλίσεων έχει ήδη προεξοφλήσει μια πιθανή επίθεση σε δεξαμενόπλοια στη Μέση Ανατολή.

Φωτό: Guillaume Horcajuelo/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.