Τα containerships, ελκυστικός στόχος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Τα containerships, ελκυστικός στόχος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

286
Τα containerships, ελκυστικός στόχος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Το 2019 τεράστια φορτία ναρκωτικών σε πλοία εντοπίστηκαν από λιμενικές αρχές και επιθεωρητές κυρίως σε λιμάνια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τον περασμένο Αύγουστο, οι βρετανικές αρχές προέβησαν στη μεγαλύτερη κατάσχεση ηρωίνης στα χρονικά της χώρας, καθώς εντόπισαν 1,3 τόνους ηρωίνης αξίας $120 εκατ. σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το οποίο είχε αγκυροβολήσει στο Σάφολκ.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο διπλασιασμός του μεγέθους των containerships την τελευταία δεκαετία, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των λειτουργιών τους, τα καθιστά ελκυστικό στόχο για τους εμπόρους κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, η WSJ υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων καλούνται να παραδώσουν έγκαιρα μεγάλες ποσότητες φορτίων, αλλά και το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός εμπορευματοκιβωτίων ελέγχεται συστηματικά, καθώς αυτά μετακινούνται τάχιστα στα λιμάνια και εν συνεχεία «χάνονται» σε πολύπλοκες δομές της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Η ναυτιλία αποτελεί έναν εξαιρετικά φθηνό τρόπο μεταφοράς και οι οικονομίες κλίμακας λειτουργούν τόσο για τους κατόχους νόμιμων φορτίων όσο και γι’ αυτούς παράνομων φορτίων», σημειώνει ο Andrew Kinsey, Senior Marine Risk Consultant της Allianz Global Corporate & Specialty, και προσθέτει: «Τα γιγαντιαία containerships καθιστούν δυσκολότερο τον εντοπισμό παράνομων φορτίων».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, τα τελευταία τρία χρόνια οι κατασχέσεις φορτίων ναρκωτικών υπερτριπλασιάστηκαν στους 73,2 μετρικούς τόνους. Ιδιαίτερα o όγκος των μεταφερόμενων φορτίων κοκαΐνης σε εσωτερικές γραμμές και πλόες της Νότιας Αμερικής σημειώνει ραγδαία αύξηση. Το Υπουργείο Ομοσπονδιακών Εσόδων της Βραζιλίας ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η διακίνηση φορτίων κοκαΐνης από και προς τα λιμάνια της χώρας κατέγραψε αύξηση 50% για το πρώτο δεκάμηνο του 2019.

Κορυφαίοι νομικοί αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη στον χώρο της ναυτιλίας συνιστούν ότι, για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στα εμπορευματοκιβώτια, ενώ ο κ. Kinsey τονίζει από την πλευρά του ότι «ο έλεγχος των φορτίων είναι ευθύνη της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας».

Πόσο πιθανό είναι οι διαχειριστές containerships να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής τους στα λιμάνια, ιδιαίτερα όταν τα πλοία αυτά μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα και πρέπει να παραδοθούν έγκαιρα στον επόμενο προορισμό τους;

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.