Oι δεσμεύσεις Πλακιωτάκη για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας

Oι δεσμεύσεις Πλακιωτάκη για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας

247
Oι δεσμεύσεις Πλακιωτάκη για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας

Σε θέματα επικαιρότητας αλλά και στις πολιτικές που επιθυμεί να χαράξει αναφέρθηκε σε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Σχετικά με το ελληνικό νηολόγιο
Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη ναυτιλία ως εθνική υπόθεση στρατηγικής σημασίας και τόνισε τη σημαντικότητα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας μέσα από την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου κάνοντάς το, το ίδιο ανταγωνιστικό με τα υπόλοιπα νηολόγια. Επεσήμανε μάλιστα ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το Υπουργείο εξετάζει προτάσεις για την περαιτέρω ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου.

Περί ναυτικής εκπαίδευσης

Αναφορικά με την ναυτική εκπαίδευση σημείωσε ότι δεν αρκεί να έχουμε μόνο ελληνική πλοιοκτησία αλλά είναι απαραίτητη η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να έχουμε και ποιοτικά πληρώματα τόσο σε επίπεδο αξιωματικών όσο και σε επίπεδο κατώτερων πληρωμάτων. «Δεν μπορεί να είμαστε πρώτοι στη ναυτιλία και να μην είμαστε πρώτοι και στη ναυτική εκπαίδευση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το ρόλο της Ελλάδας στον ΙΜΟ

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το μοναδικό ρόλο του ΙΜΟ ως ρυθμιστή για θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας και σημείωσε ότι «Από 01/01/2020 έχουμε την εφαρμογή των νέων διεθνών κανόνων, των νέων περιβαλλοντικών κανόνων που θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως χώρα όλοι συμφωνούμε στην εφαρμογή τους».

Περί ασφάλειας του ελληνικού στόλου

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου είναι 11,7 όταν ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιου  στόλου είναι 15,2. Επιπρόσθετα  η συμμέτοχη των ελληνόκτητων πλοίων σε ναυτικά ατυχήματα είναι σχεδόν μηδενική, περίπου στο 0,1 % τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν τα πιο σύγχρονα και τα πιο ασφαλή πλοία.»

 Για τα νέα καύσιμα

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων κανόνων σχετικά με τη χρήση του νέου καυσίμου στα πλοία καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίου πλοίων, ο κ. Υπουργός είπε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ότι το ερχόμενο διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.