Ανησυχητική επιδρομή ακρίδων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανησυχητική επιδρομή ακρίδων στην Ερυθρά Θάλασσα

175
Ανησυχητική επιδρομή ακρίδων στην Ερυθρά Θάλασσα

Μια δυνητικά απειλητική κατάσταση εξελίσσεται κατά μήκος των δύο πλευρών της Ερυθράς Θάλασσας, όπου η συνεχής και ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ακρίδων προκαλεί ανησυχία για τη γεωργική παραγωγή σε όλα τα κράτη που βρέχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. Ήδη για τις ακτές της Αιγύπτου, του Σουδάν, της Ερυθραίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της ανεξέλεγκτης εισβολής και αναπαραγωγής ακρίδων γεννά έντονες ανησυχίες.

Τα σμήνη των ενήλικων ακρίδων μπορούν να πετάξουν έως και 150 χλμ. την ημέρα, με αποτέλεσμα η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία να κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική, ειδικά για τις μικρές αλλά σημαντικές γεωργικές καλλιέργειες κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής μεταξύ των πόλεων Μέκκα και Τζαζάν. Σύμφωνα μάλιστα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας του σαουδαραβικού βασιλείου, η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή απειλή».

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, ειδικές ομάδες του υπουργείου ήδη εξολόθρευσαν χιλιάδες ακρίδες σε 17.296 εκτάρια σε διάφορες περιοχές από το Ριάντ έως την Ερυθρά Θάλασσα. Η επιδρομή αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων πιο ψυχρών μηνών, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν κι άλλα σμήνη από το γειτονικό Σουδάν και την Υεμένη.

Το Υπουργείο Γεωργίας στο Ριάντ τόνισε ότι η γενική κατάσταση απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και εντατική κινητοποίηση, ενώ ήδη παρότρυνε τους πολίτες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές εάν παρατηρήσουν σμήνη από έντομα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποίησε ότι η επιδρομή ακρίδων αποτελεί τη χειρότερη καταγεγραμμένη εδώ και 25 χρόνια. Η μη ελεγχόμενη αυτή εξέλιξη απειλεί πλέον σοβαρά τη γεωργική γη και τις καλλιέργειες στις δύο πλευρές της Ερυθράς Θάλασσας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.