Ένα βήμα πριν από τη θεραπεία του Ζίκα

Ένα βήμα πριν από τη θεραπεία του Ζίκα

88
Ένα βήμα πριν από τη θεραπεία του Ζίκα

Ο ιός Ζίκα (ZIKV) ανήκει στην κατηγορία των φλαβοϊών και αποτελεί έναν από τους γνωστότερους και πιο «επικίνδυνους» ιούς, ειδικά για τις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια. Μεταδίδεται μέσω ενός συγκεκριμένου είδους κουνουπιών, που είναι ενδημικό στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές του πλανήτη, όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική και η Γαλλική Πολυνησία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνολικά 86 χώρες έχουν αναφέρει κάποιο κρούσμα του ιού. Οι δυνητικές νευρολογικές επιπλοκές του Ζίκα και η πανδημία που είχε ξεσπάσει προ ολίγων ετών είναι οι λόγοι που οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως εφιστούν την προσοχή. Όλοι οι ναυτικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω των συχνών ταξιδιών σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός.

Προς το παρόν, αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει. Για πρώτη φορά, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, φτάνουν τόσο κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου. Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», το νέο δυνητικό εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και στερείται των σοβαρών παρενεργειών που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής σε αντίστοιχες έρευνες.

Οι ερευνητές δηλώνουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα, που είναι η πρώτη φάση δοκιμών στον άνθρωπο. Από ό,τι φαίνεται, η εποχή που ο Ζίκα θα αποτελεί παρελθόν επιτέλους πλησιάζει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.