Η ναυτιλία, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ναυτιλία, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου

178
Η ναυτιλία, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί έναν βαρύνουσας σημασίας κλάδο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Centre for Economics and Business Research (Cebr).

Σε ανακοίνωσή του το UK Chamber of Shipping, επικαλούμενο στοιχεία του Cebr, σημειώνει ότι η συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται σε £19 δις, καταγράφοντας αύξηση 41% από το 2010 έως το 2019. Παράλληλα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ναυτιλία στη χώρα απασχολεί άμεσα 181.000 εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του UK Chamber of Shipping, Bob Sanguinetti, ανέφερε ότι η συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας είναι τεράστια και δεδομένη και ότι «πλέον έχουμε τους αριθμούς να το αποδείξουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη των κοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμπλήρωσε ότι, καθώς η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είναι προ των πυλών, θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να προστατευτούν οι ναυτικοί και όσοι υποστηρίζουν τη βιομηχανία.

Η υπουργός Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Nus Ghani, τόνισε πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόδειξη ότι η ναυτιλία αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς η χώρα παραμένει πιστή στους στόχους της να διατηρήσει τη φήμη της ως ναυτιλιακό κράτος.

Τέλος, από την έρευνα του Cebr προκύπτει ότι η εισαγωγή του συστήματος φορολογίας Tonnage Tax το 2000 είχε μια σημαντικά θετική επίδραση στο επίπεδο του τονάζ των πλοίων βρετανικών συμφερόντων και συνέβαλε αρκετά στην οικονομική ανάπτυξη της βιομηχανίας τα χρόνια που ακολούθησαν.

Φωτό: UK Chamber of Shipping

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.