Αργεντινή: Αναδιάρθρωση στις εξαγωγές σιτηρών

Αργεντινή: Αναδιάρθρωση στις εξαγωγές σιτηρών

181
Αργεντινή: Αναδιάρθρωση στις εξαγωγές σιτηρών

H πρόσφατα εκλεγείσα κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε τους φόρους στις εξαγωγές καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού στο μέγιστο επιτρεπτό από το προεδρικό διάταγμα όριο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους των $100 δις.

Πιο συγκεκριμένα, οι δασμοί εξαγωγών για το καλαμπόκι και το σιτάρι αυξήθηκαν από το 6,7% στο 12%, ενώ οι αντίστοιχοι για τη σόγια (σογιέλαιο και ως τροφή) αυξήθηκαν από το 24,7% στο 30%.

Πέραν της μεγάλης ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού που ταλανίζουν τη χώρα της Νότιας Αμερικής, η Αργεντινή έχει να αντιμετωπίσει και τα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που είναι το βασικό νόμισμα στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Η Αργεντινή αποτελεί την 36η μεγαλύτερη οικονομία σε όρους εξαγωγών, καθώς οι εξαγωγές της ανέρχονται σε $57 δις ετησίως, ενώ οι εισαγωγές της στα $55 δις, με το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών να αγγίζει τα $2 δις.

Η γεωργία αποτελεί βαρύνουσας σημασίας κλάδο για την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι τα πέντε από τα έξι κορυφαία εξαγωγικά εμπορεύματα της χώρας είναι αγροτικά, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, του καλαμποκιού και του σιταριού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.