Σιτάρι: Η ΕΕ προμηθευτής της Κίνας

Σιτάρι: Η ΕΕ προμηθευτής της Κίνας

193
Σιτάρι: Η ΕΕ προμηθευτής της Κίνας

Οι εξαγωγές σιταριού από τις χώρες της ΕΕ προς την Κίνα αναμένεται να αγγίξουν τους 1 εκατ. τόνους την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2019/2020, οδηγούμενες κυρίως από τις γαλλικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι εμπορικές διενέξεις σε διεθνές επίπεδο επέτρεψαν στις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες σιταριού να προωθήσουν μεγάλο μέρος της συγκομιδής τους στην Κίνα το 2019.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού παγκοσμίως, στην ουσία στρέφεται και στις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της. Ο ασιατικός γίγαντας σπανίως εισάγει σιτάρι από την ΕΕ, λόγω υψηλού κόστους μεταφοράς, ωστόσο οι εμπορικές διενέξεις με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά οδηγούν την Κίνα στις προμήθειες από χώρες όπως η Γαλλία.

Μάλιστα η Κίνα εισήγαγε στις αρχές της εμπορικής περιόδου 2019/2020, δηλαδή μεταξύ 1ης Ιουλίου και 15ης Δεκεμβρίου, 727.000 τόνους σιταριού από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός, καθ’ όλη την περίοδο 2018/2019, ανερχόταν σε μόλις 131.000 τόνους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Γαλλία, της οποίας η συγκομιδή φέτος ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της, με τις Αρχές της χώρας να εκτιμούν ότι οι εξαγωγές εκτός Ευρώπης θα αυξηθούν κατά 25%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.