Τρεις ναυτικές υπερδυνάμεις δείχνουν τα δόντια τους

Τρεις ναυτικές υπερδυνάμεις δείχνουν τα δόντια τους

662
Τρεις ναυτικές υπερδυνάμεις δείχνουν τα δόντια τους

Μεγάλο ενδιαφέρον για ορισμένους αναλυτές, καθώς και έντονη ανησυχία για τις διπλωματικές Αρχές της Δύσης, προκαλεί η ανακοινωθείσα κοινή ναυτική άσκηση τριών υπερδυνάμεων της Ασίας: Κίνα, Ιράν και Ρωσία αποστέλλουν ήδη σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων ανοικτά του Ομάν, προκειμένου να επιδείξουν στη διεθνή κοινότητα τη διάθεσή τους για συνεργασία σε θέματα άμυνας αλλά και προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των διεθνών θαλασσών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, η κοινή αμυντική άσκηση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον Αραβικό Κόλπο. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους για την προστασία των κομβικών θαλάσσιων αρτηριών της περιοχής, προσπαθώντας να παραγκωνίσουν την Τεχεράνη, και πιέζουν διά της διπλωματικής οδού την αποστολή πολεμικού στόλου από τους συμμάχους της. Ωστόσο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ανταποκριθεί με θέρμη στα καλέσματα και στις επιταγές του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων προβάλλουν αυτές τις ημέρες έντονα το γεγονός, επιθυμώντας εμμέσως πλην σαφώς να υπενθυμίσουν στη Δύση ότι η Μόσχα και το Πεκίνο δεν θα μείνουν αμέτοχοι στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην εύφλεκτη περιοχή.

Η κοινή άσκηση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.