Σεούλ: Μια ηλιακή πρωτεύουσα

Σεούλ: Μια ηλιακή πρωτεύουσα

84
Σεούλ: Μια ηλιακή πρωτεύουσα

H επανάσταση της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να λάβει σύντομα σάρκα και οστά στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το project «Solar City Seoul», έως το 2022 κάθε δημόσιο κτίριο και περίπου 1 εκατ. σπίτια θα καλύπτουν την ηλεκτροδότησή τους αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Το εν λόγω project εντάσσεται στις γενικότερες βλέψεις της ασιατικής χώρας για την απεξάρτηση από τη χρήση άνθρακα και αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. Μάλιστα, η Νότια Κορέα στοχεύει στο να καλύψει το 35% των αναγκών ηλεκτροδότησης μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Το World Economic Forum έχει αναπτύξει τον δείκτη Energy Transition Index, ο οποίος ουσιαστικά ποσοτικοποιεί τις επιδόσεις των συστημάτων ενέργειας 115 χωρών για τη μετάβαση σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα, με τη Νότια Κορέα να κατατάσσεται 48η. Συνεπώς, η Σεούλ επιχειρεί διαρκώς να καταστήσει την ηλιακή ενέργεια φθηνή, προσβάσιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτική, ενώ ήδη το «Solar City Seoul» φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100 τόνους.

Η Σεούλ επιδιώκει να μιμηθεί το προάστιο Βάουμπαν της γερμανικής πόλης Φράιμπουργκ, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες λόγω της εξαιρετικά φιλικής προς την ηλιακή ενέργεια αρχιτεκτονικής του. Τέλος, να σημειωθεί ότι στη σκέψη των ανθρώπων της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης είναι και το υδρογόνο ως νέα μορφή ενέργειας κυρίως για τον κλάδο των μεταφορών και τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Φωτό:  Yeo Khee/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.