Ν. Κορέα- Ιράν: Προς διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων από την αγορά αργου

Ν. Κορέα- Ιράν: Προς διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων από την αγορά αργου

110
Ν. Κορέα- Ιράν: Προς διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων από την αγορά αργου

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ιράν απαίτησε την πληρωμή ποσού ύψους $6 δις από τη Νότια Κορέα για παραδόσεις πετρελαίου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες πηγές, που αναφέρονται ως κυβερνητικές, σημειώνουν πως η Νότια Κορέα είχε καταθέσει τα κεφάλαια προς μεταφορά σε δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας, αλλά πάγωσε η περαίωση της πληρωμής τους λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Νότια Κορέα είναι ένας από τους οκτώ μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου από το Ιράν, στους οποίους είχε χορηγηθεί για κάποιους μήνες waiver από τις ΗΠΑ, δηλαδή απαλλαγή από τις κυρώσεις, ώστε να προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες τους, και παράλληλα να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

Οι Νοτιοκορεάτες συμμορφώθηκαν πλήρως με τις κυρώσεις, σε αντίθεση με την Κίνα, και παράλληλα αύξησαν τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, τα στοιχεία δείχνουν πως οι εξαγωγές στη Νότια Κορέα από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατά 80% τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 380.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν πως το θέμα αναμένεται να επιλυθεί, καθώς η Νότια Κορέα φέρεται να κάνει βήματα για μεταφορά των οφειλών της, σε συνεργασία πάντα με τις ΗΠΑ. Η ιρανική κεντρική τράπεζα, στην οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις τον Σεπτέμβριο, διατηρεί δικούς της λογαριασμούς στις νοτιοκορεατικές Woori Bank και Industrial Bank, όπου αναμένεται να επιλυθούν και οι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες.

Φωτό: Gerholdt/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.