Ο ευρωπαϊκός εφοπλισμός στο πλευρό της νέας προέδρου της ΕΕ

    148
    Ο ευρωπαϊκός εφοπλισμός στο πλευρό της νέας προέδρου της ΕΕ

    Tη νέα «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ χαιρέτισε πρόσφατα η ECSA, ο θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μάρτιν Ντόρσμαν, γ.γ. της ΕCSA, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι η «Πράσινη Συμφωνία» αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να φέρει εις πέρας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

    Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το εν λόγω σχέδιο στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και πιο υγιές περιβάλλον, καθώς επίσης μια βιωσιμότερη και πιο ανθεκτική οικονομία.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντόρσμαν αναφέρει πως η ευρωπαϊκή ναυτιλία μπορεί να δείξει τον δρόμο στην παγκόσμια ότι, μέσω επενδύσεων στην καινοτομία, η βιομηχανία είναι δυνατόν να καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική, εκμηδενίζοντας τις επιβλαβείς αέριες εκπομπές.

    Στην ανακοίνωση της ECSA σημειώνεται επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι η ναυτιλία έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 19% μεταξύ 2008 και 2018, θα πρέπει εντούτοις να ληφθούν κι άλλα μέτρα περιορισμού των ρύπων. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι η ανάπτυξη και η διαθεσιμότητα εναλλακτικών και πράσινων τεχνολογιών, καθώς επίσης και περιβαλλοντικά ουδέτερων καυσίμων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Η μετάβαση στην έξυπνη και ασφαλή ναυτιλία μηδενικών ρύπων απαιτεί μια γρήγορη αλλαγή και μετάβαση όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα, από παραγωγούς καυσίμων μέχρι τα πληρώματα στα πλοία, τονίζει ο γ.γ. της ECSA, καταλήγοντας ότι «η ΕCSA θα συνεργαστεί στενά με την ΕΕ και το ΕΚ προκειμένου η Πράσινη Συμφωνία να καταστεί πραγματικότητα».

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.