ΜΚΟ εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών για τις εκπομπές CO2

ΜΚΟ εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών για τις εκπομπές CO2

127
ΜΚΟ εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών για τις εκπομπές CO2

Την περασμένη εβδομάδα, η ΜΚΟ «Transport & Environment», με αφορμή μια νέα μελέτη, ανακοίνωσε ότι η MSC υπήρξε υπεύθυνη για περίπου 11 εκατ. τόνους CO2 που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018. Παράλληλα, η ίδια ΜΚΟ τόνισε ότι η εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων θα ήταν η όγδοη μεγαλύτερη εκπομπός ρύπων εάν η ναυτιλία ήταν από πέρυσι στο ETS.

Τον ισχυρισμό αυτόν δεν άφησε ασχολίαστο η MSC, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για τη μείωση των αέριων εκπομπών από τη ναυτιλία και ότι στο πλαίσιο αυτό διαχειρίζεται έναν σημαντικό αριθμό οικολογικών πλοίων, επενδύοντας παράλληλα σε πράσινες τεχνολογίες. «Το πρόγραμμα βελτίωσης του στόλου της MSC είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 13% των εκπομπών CO2 μεταξύ 2015 και 2018. Την ίδια ώρα, το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας υποστηρίζει μια βιώσιμη ναυτιλία γραμμών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η MSC σημειώνει ότι η εν λόγω μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές λειτουργικές παραμέτρους της εταιρείας και συνεπώς δεν προσφέρει μια πλήρη εικόνα για το μέγεθος και τις επιπτώσεις των αέριων εκπομπών.

Εν κατακλείδι, η εταιρεία με έδρα την Ελβετία τάσσεται υπέρ της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και υπογραμμίζει την ανάγκη περιορισμού της αβεβαιότητας κυρίως σε ό,τι αφορά τα νέα καύσιμα και τα συστήματα πρόωσης των πλοίων.

Φωτό: Sem Van Der Wal/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.