Μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του φορέα High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σε συμπόσιο του FAO των Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύει ότι οι ωκεανοί, με τις κατάλληλες καινοτομίες και την καλύτερη διαχείρισή τους, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κατά παραπάνω από έξι φορές από τα τωρινά επίπεδα στην ανθρώπινη διατροφή.
Ο Christopher Costello, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, σημειώνει ότι η θάλασσα έχει μια μεγάλη δυναμική προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες διατροφικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού την επόμενη δεκαετία. Ο ίδιος αναφέρει ότι, εάν βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης των βιομηχανιών που συνδέονται με τους ωκεανούς ενισχύοντας παράλληλα την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, θα μπορούν να εξασφαλιστούν οι μακροχρόνιες επισιτιστικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γη.
Η επιστημονική ανακοίνωση «The Future of Food from the Sea» διαπιστώνει ότι, λόγω υψηλής διατροφικής αξίας των θαλασσινών, που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της Γης δεν θα εξαρτώνται από το κρέας ή τα λαχανικά. Συνεπώς θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια ως μια εναλλακτική και, όπως φαίνεται, υπαρκτή και ουσιώδη πηγή σίτισης.
Από την πλευρά του, ο Manuel Barange, Director of FAO Fisheries and Aquaculture Policy and Resources Division, σημειώνει ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να θέσει τέλος στην υπεραλιεία και να βελτιώσει τη διαχείρισή της προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση και να επιτευχθούν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη: https://oceanpanel.org/sites/default/files/2019-11/19_HLP_BP1%20Paper.pdf
Φωτό: Deakin University/ΑΠΕ-ΜΠΕ