Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη του Αραβικού Κόλπου

Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη του Αραβικού Κόλπου

75
Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη του Αραβικού Κόλπου

Όπως ανακοινώθηκε στην οικονομική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 4 Δεκεμβρίου, η οικονομική ανάπτυξη των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council ‒ GCC) εξασθένησε σημαντικά κατά το 2019. Ως αποτέλεσμα αναμένεται μείωση της ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ (πρόκειται για τον δείκτη της αξίας της παραγωγής στην οικονομία, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές του πληθωρισμού) στο 0,8% σε σχέση με το 2% που «έτρεχε» το 2018.

Κύριοι λόγοι της επιβράδυνσης δεν είναι άλλοι από την υπερπροσφορά στην πετρελαϊκή αγορά και την αντίστοιχη πτώση της τιμής του αργού παγκοσμίως. Σημαντικές παράμετροι που φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας αυτών των χωρών είναι οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στο παγκόσμιο στερέωμα, καθώς και ο αδιάκοπος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Στην έκθεση αναφέρονται, επίσης, κατευθυντήριες γραμμές ώστε οι χώρες του GCC να προχωρήσουν σε διαφοροποίηση της οικονομίας τους και στη μερική απεξάρτησή τους από την παραγωγή ορυκτών καύσιμων. Η διαφοροποίηση θα είναι επωφελής για τις χώρες αυτές, καθώς η παραγωγή υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές κλίμα για μέτρα που θα μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα και θα περιορίσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Φωτό: Olga Ozik/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.