Σόγια: Άρση δασμών της Κίνας στις εισαγωγές από ΗΠΑ

Σόγια: Άρση δασμών της Κίνας στις εισαγωγές από ΗΠΑ

106
Σόγια: Άρση δασμών της Κίνας στις εισαγωγές από ΗΠΑ

Σε μια κίνηση καλής θέλησης, το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ότι θα άρει μερικώς τους δασμούς στις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούν να έλθουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εμπορικών διενέξεων.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, η κίνηση αυτή αποτελεί απόρροια αιτήσεων ιδιωτικών εταιρειών για εισαγωγές σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες για τις ποσότητες που θα εξαιρεθούν των δασμών.

Τα μέχρι τώρα μέτρα του Πεκίνου αποτελούσαν απάντηση στους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι η Κίνα ουσιαστικά «υφαρπάζει» την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική πλευρά είχε επιβάλει τον Ιούλιο του 2018 δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε σε επιπλέον δασμούς της τάξεως του 10% στις εισαγωγές χοιρινού και 5% στις αντίστοιχες σόγιας.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η κίνηση του Πεκίνου αποτελεί δείγμα δέσμευσης προς την πολυαναμενόμενη συμφωνία με την Ουάσιγκτον, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη «φάση 1», με τις συνομιλίες να εντατικοποιούνται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.