Τα πλαστικά απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες

Τα πλαστικά απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες

294
Τα πλαστικά απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες

Η τεράστια θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Περίπου 10 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Παρά την ιδιαίτερη έκταση που έχει λάβει την προσοχή που έχει αποδοθεί σε αυτό το ζήτημα, ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητός ο τρόπος που τα πλαστικά επηρεάζουν τα θαλάσσια ζώα. Περισσότερες απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα έδωσε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature από την CSIRO, την εθνική υπηρεσία έρευνας για την επιστήμη στην Αυστραλία. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από τον θάνατο περισσότερων των χιλίων χελωνών και διαπίστωσαν ότι οι νεαρές χελώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα πλαστικά. Σε περισσότερα από τα μισά νεογέννητα χελωνάκια και στο 25% των ελαφρώς μεγαλύτερων, βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού στο στομάχι. Αντίθετα, η κατανάλωση πλαστικών φαίνεται πως ήταν η αιτία θανάτου στο 15% των ενήλικων χελωνών. Ο αριθμός των πλαστικών που καταναλώθηκαν κυμαινόταν από 1 έως 300. Οι μελετητές υπολογίζουν ότι 14 κομμάτια πλαστικού αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου στο 50%. Η πλαστική ρύπανση, επομένως, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές των χελωνών, είδους που θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι θαλάσσια ζώα, από το πλαγκτόν μέχρι τις φάλαινες, καταναλώνουν πλαστικά. Αν και ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι επιπτώσεις των πλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, το σίγουρο είναι ότι αποτελούν από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές.

Φωτό: Κandhal keshvala/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.