Νικέλιο: 70% αύξηση της παραγωγής από τη Vale

Νικέλιο: 70% αύξηση της παραγωγής από τη Vale

259
Νικέλιο: 70% αύξηση της παραγωγής από τη Vale

H Vale επιδιώκει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή νικελίου κατά 70%, στους 360.000 τόνους, τα επόμενα έτη, εκμεταλλευόμενη κυρίως τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ινδονησία.

Ο βραζιλιάνικος μεταλλευτικός κολοσσός, ο οποίος προσβλέπει σε αποεπενδύσεις των περιουσιακών του στοιχείων στη νήσο Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό, μετά από αρκετά λειτουργικά προβλήματα, ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ότι θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του εν μέσω αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων.

Προτεραιότητα της Vale ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταίρων προκειμένου να συμμετάσχουν από κοινού στην αποκατάσταση των εν λόγω ορυχείων, ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά δεν επετεύχθη, με τη βραζιλιάνικη εταιρεία να ανακοινώνει εν τέλει, έναν χρόνο πριν, επενδύσεις ύψους $500 εκατ. ετησίως μεταξύ 2019-2022.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, φέτος η παραγωγή νικελίου από τα συγκεκριμένα ορυχεία εκτιμάται ότι έχει ανέλθει στους 23.000 τόνους, αριθμός μειωμένος κατά 60% από τους αρχικούς στόχους παραγωγής.

Σημειώνεται ότι το νικέλιο αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα που έχει καταγράψει κέρδη φέτος, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι τιμές του παρουσιάζουν πτωτική τάση ελέω ανησυχιών για έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Γαλλία, που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα (25-29/11), η τιμή του νικελίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ κατέγραψε και τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση (18%) τα τελευταία οκτώ χρόνια, λόγω της μειωμένης παραγωγής χάλυβα της Κίνας και της απαγόρευσης εξαγωγών του μεταλλεύματος από την Ινδονησία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.