IMO 2020 και οι ανησυχίες των ναυτικών

IMO 2020 και οι ανησυχίες των ναυτικών

953
IMO 2020 και οι ανησυχίες των ναυτικών

Σε επαγρύπνηση είναι οι ναυτικοί ενόψει της εφαρμογής του sulphur cap, σημειώνει με νέα της τοποθέτηση η διεθνής ένωση Nautilus International, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο και εκπροσωπεί εργαζομένους σε ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Πιο συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός ναυτικών φαίνονται ανήσυχοι μπροστά στο ενδεχόμενο να «κατηγορηθούν» για τυχόν δυστοκίες που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του κανονισμού, χωρίς βέβαια να φέρουν ευθύνη.

Μάλιστα, η μη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του ΙΜΟ μπορεί να επιφέρει αυστηρές κυρώσεις, όπως χρηματικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης, ακόμα και κρατήσεις πλοίων.

Τα μέλη της Nautilus International υπογραμμίζουν παράλληλα μια σειρά λειτουργικών ζητημάτων και ζητημάτων ασφάλειας ενόψει 2020, τα οποία είναι πιθανό να προκύψουν από τη συμβατότητα και τη σταθερότητα των νέων καυσίμων. Η εν λόγω παρέμβαση της Nautilus International έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά το report που είχε εκδώσει, σύμφωνα με το οποίο το αυστηρό κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο της ναυτιλίας αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το 90% των ναυτικών.

«Ενώ υποστηρίζουμε όλες τις κινήσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης της ναυτιλίας, είναι ξεκάθαρο ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί του ΙΜΟ θέτουν ένα ακόμα εμπόδιο για τους ναυτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο David Appleton, Professional and Technical Officer της διεθνούς ένωσης.

Ο ίδιος, τέλος, υποστήριξε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την εκπαίδευση των πλοιάρχων και των κατώτατων πληρωμάτων των πλοίων τους, ωστόσο υπάρχουν περίπλοκες απαιτήσεις και διαδικασίες για την εφαρμογή του Κανονισμού και συνεπώς οι ναυτικοί θα πρέπει να είναι προστατευμένοι απέναντι στους κινδύνους που υψώνονται.

Φωτό: Valda Kalnina/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.