Τάσεις και εκτιμήσεις για την τιμή του iron ore

Τάσεις και εκτιμήσεις για την τιμή του iron ore

115
Τάσεις και εκτιμήσεις για την τιμή του iron ore

Εντός 2019 η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο,ελέω μειωμένης προσφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Ιουνίου, η τιμή του αυστραλιανού iron ore ανήλθε σε υψηλά πενταετίας στα $110,2/τόνο στον δείκτη του S&P Platts, IODEX. Βεβαίως αργότερα μέσα στο χρόνο επήλθε εν μέρει η κανονικότητα στην βραζιλιάνικη παραγωγή αλλά και στα κινεζικά αποθέματα με την τιμή να υποχωρεί στα $80/τόνο. O χρηματοπιστωτικός όμιλος ING Group εκτιμά στην έκθεσή του «2020 FX Outlook», ότι η τιμή σιδηρομεταλλεύματος θα κινηθεί στα $81,2/τόνο το 2020 με την προοπτική ότι η παραγωγή και συνεπώς οι εξαγωγές της Vale δεν θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Η Citi Group εκτιμά ότι το 2020 η τιμή σιδηρομεταλλεύματος με 62% περιεκτικότητα σε σίδηρο και παράδοση στην Κίνα θα αγγίξει τα $80/τόνο. Αντίστοιχα για το iron ore με 65% περιεκτικότητα σε σίδηρο, η Citi Group βλέπει ότι η τιμή του θα κινηθεί υψηλότερα στα $91/τόνο, σε χαμηλότερα ωστόσο επίπεδα από τα $107/τόνο το 2019.

Με δεδομένη μια ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας καθώς η κυβέρνηση επιζητά να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η Fitch Solutions προβλέπει επίσης ότι η τιμή σιδηρομεταλλεύματος θα φτάσει στα $80/τόνο.

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος θα υποχωρήσουν το 2020 κατά 11,8% στα $81,3/dmt σε σχέση με την κατά 32,2% αύξηση των τιμών το 2019 ($88,8/τόνο). Παράλληλα το αυστραλιανό Υπουργείο Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών σημειώνει στην έκθεσή του ότι η τιμή σιδηρομεταλλεύματος (62% Fe, spot price fob Australia) θα κινηθεί στα $60/τόνο.

Φωτό: Alfred Derks/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.