Iron ore: Ανοικτή η «πληγή» του Brumadinho

Iron ore: Ανοικτή η «πληγή» του Brumadinho

177
Iron ore: Ανοικτή η «πληγή» του Brumadinho

H παγκόσμια αγορά iron ore είναι πιθανό να γνωρίσει σημαντικό έλλειμμα μετά το δυστύχημα σε ορυχείο της Vale στις αρχές του έτους και των περικοπών στην παραγωγή που ακολούθησαν, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o Andrew Forrest, ιδρυτής της Fortescue Metals Group.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ενός ελλείμματος», ήταν τα λόγια του κ. Forrest, o οποίος πρόσθεσε ότι ο αυστραλιανός μεταλλευτικός κολοσσός θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για τους πελάτες του, χωρίς ωστόσο να εγγυάται ότι το έλλειμμα στην αγορά θα περιοριστεί.

Το σιδηρομετάλλευμα οδεύει προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό του από το 2017, καθώς οι επενδυτές ακόμη επιχειρούν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση των στρεβλώσεων στην προσφορά από τη Βραζιλία. Μάλιστα, η Citigroup ανέφερε πρόσφατα ότι η πλήρης επίπτωση της κατάρρευσης φράγματος σε ορυχείο της Vale θα φανεί στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ εκτίμησε ότι οι στρεβλώσεις στην παγκόσμια προσφορά θα εκτοξεύσουν την τιμή του iron ore στα $100/τόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά το περιστατικό στο Brumadinho, η τιμή του iron ore ανήλθε στα $91,5/τόνο.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley τονίζει ότι το δυστύχημα της Vale έχει αφήσει μια «τρύπα» στη διά θαλάσσης αγορά μεταφοράς iron ore, ενώ προβλέπει

ότι η παραγωγή του βραζιλιάνικου κολοσσού θα μειωθεί κατά 34 εκατ. τόνους το 2019.

Τέλος, ενώ οι αποστολές iron ore από τη Βραζιλία ομαλοποιήθηκαν εν μέρει μετά τις αρχές του χρόνου, από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα παρατηρείται ένα σημαντικό χάσμα.

Φωτό: Christian Sprogoe/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.