Tα scrubbers συνεχίζουν να διχάζουν

Tα scrubbers συνεχίζουν να διχάζουν

562
Tα scrubbers συνεχίζουν να διχάζουν

H πρόσφατη απόφαση της Μαλαισίας να απαγορεύσει τη χρήση scrubbers από τα πλοία που εισέρχονται στα ύδατά της θα επηρεάσει σημαντικό αριθμό εταιρειών που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα εν λόγω συστήματα καθαρισμού.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Clean Shipping Alliance 2020 (CSA 2020). Ειδικότερα, ο καπτ. Mike Kaczmarek, πρόεδρος της CSA 2020, δήλωσε ότι «η απόφαση των μαλαισιανών αρχών για την απαγόρευση των scrubbers θα επηρεάσει όχι μόνο τις εταιρείες-μέλη μας, αλλά περίπου επιπλέον 200 ναυτιλιακές εταιρείες που σκοπεύουν να εξοπλιστούν με τα εν λόγω συστήματα για την ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς του ΙΜΟ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση είναι σεβαστή, το timing αυτής ωστόσο είναι άκαιρο, δεδομένου ότι απέχουμε λίγες ημέρες από την εφαρμογή του sulphur cap, που κατά πολλούς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα για τη ναυτιλία.

Από την πλευρά του, ο Ian Adams, Executive Director της CSA 2020, τονίζει ότι, κατά τη διάρκεια του χρόνου, έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές αξιόπιστες μελέτες που αποδεικνύουν την ποιότητα των scrubbers καθώς και τη μηδαμινή τους επίδραση στη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί τέλος ότι η CSA 2020, η οποία υποστηρίζει την τοποθέτηση scrubbers στα πλοία προς συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του IMO για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, απαρτίζεται από ηγέτιδες ναυτιλιακές εταιρείες στον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.