Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και στη μέση… η Huawei

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και στη μέση… η Huawei

162
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και στη μέση… η Huawei

Τρίμηνη παράταση, την τρίτη κατά σειρά, έλαβαν από την αμερικανική κυβέρνηση αμερικανικές επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με την κινεζική Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση Τραμπ είχε βάλει την Huawei στη «μαύρη λίστα», επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Έκτοτε ωστόσο προέβη σε μια σειρά συγκεκριμένων τριμηνιαίων αδειών, σύμφωνα με τις οποίες ο κινεζικός κολοσσός έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρείες.

Αναμφίβολα, η Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στις ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων του συγκεκριμένου κατασκευαστή από ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας για λόγους εθνικής ασφαλείας. Βεβαίως, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ο μεταξύ τους παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρηματικές βλέψεις της Huawei.

Παράλληλα αξίζει να τονιστεί ότι η κινεζική εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αμερικανικής πολιτικής κυρίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την αποστολή smartphones. Ήδη η Huawei απέστειλε στην Ευρώπη το Mate 30, χωρίς αυτό να διαθέτει εφαρμογές όπως Google Maps, Gmail, YouTube και Play Store, προκαλώντας ανησυχίες και προβληματισμό στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ωστόσο, ερωτηθείς για τη νέα παράταση, ο Liang Hua, πρόεδρος της Huawei, ανέφερε στο CNBC ότι, ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, οι πραγματικές επιπτώσεις στον κινεζικό κολοσσό θεωρούνται περιορισμένες. Ουσιαστικά ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι η «κόκκινη κάρτα» της Ουάσιγκτον στη Huawei επηρεάζει περισσότερο αρνητικά τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Nα σημειωθεί τέλος ότι, με την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρονικού εξοπλισμού και Huawei μπορούν να συναλλάσσονται έως τις 17 Φεβρουαρίου 2020.

Φωτό: Fazry Ismail/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.