Νέο «μπλοκ» στα open-loop scrubbers

Νέο «μπλοκ» στα open-loop scrubbers

452
Νέο «μπλοκ» στα open-loop scrubbers

Η Μαλαισία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα χώρας που απαγορεύει τη χρήση open-loop scrubbers για τα πλοία που εισέρχονται στα ύδατά της.

Είναι γεγονός ότι, καθώς οδεύουμε προς την εφαρμογή του Sulphur Cap 2020 από τον ΙΜΟ, η ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία καλείται να λάβει τις τελευταίες αποφάσεις της για τη σημαντική αυτή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη ανακοίνωση του Maritime Department της Μαλαισίας, σύμφωνα με την οποία «όσα πλοία προσεγγίζουν λιμάνια της Μαλαισίας θα πρέπει να καταναλώνουν αποθειωμένα καύσιμα ή να διαθέτουν scrubbers κλειστού βρόγχου».

Όπως αναφέρει το Reuters, τα υβριδικά scrubbers ή κλειστού τύπου φυλάσσουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του θείου εν πλω ώστε να παραδοθεί στη συνέχεια σε ειδικές εγκαταστάσεις παραλαβής στα λιμάνια. Αντιθέτως, τα scrubbers ανοικτού τύπου απορρίπτουν τα κατάλοιπά τους στην ανοικτή θάλασσα και γι’ αυτό το λόγο απαγορεύεται η χρήση τους σε αρκετά σημαντικά λιμάνια πλέον.

Σημειώνεται ότι η Φουτζάιρα και η Σιγκαπούρη, που θεωρούνται κόμβοι ανατροφοδότησης ναυτιλιακών καυσίμων για τα πλοία, έχουν επίσης απαγορεύσει τη χρήση open-loop scrubbers από αρχές του έτους. Τέλος, και η Κίνα αναμένεται να παρατείνει την απαγόρευση της χρήσης των εν λόγω συστημάτων από τα πλοία στα λιμάνια της, στις ποτάμιες πλεύσεις της και στις περιοχές ΕCAs (emission control areas).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.